Desery

Puszyste naleśniki z owocami

Puszyste naleśniki z owocami

Składniki

  • 400 ml Bio Mleka krowiego 1,5%
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g owoców leśnych

Wykonanie

  1. W jednej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i dwa jajka.
  2. Zalewamy całość Bio Mlekiem; dodajemy jedną łyżkę oleju, a następnie wszystko mieszamy. Roztwór musi być w miarę gęsty, więc możemy ewentualnie dodać nieco więcej mąki.
  3. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju.
  4. Nakładamy na patelnię grubą warstwę ciasta i pieczemy przez około minutę.Następnie podważamy ciasto i przewracamy na drugą stronę.
  5. Czynność tę powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki dekorujemy owocami leśnymi. Dobrze smakują też z syropem klonowym.  

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi

#Bio Mleko
Powrót